sustainable through design and invention

Nieuws

Watt is sluipverbruik?

Veldhoven, 18 juli 2014 - In en rondom het huis sluipverbruik bevechten door technische, innovatieve, duurzame oplossingen te ontwikkelen, dat is wat DeVention als missie heeft geformuleerd. Sluipverbruik is het energieverbruik waarvan wij als mensen geen baat hebben. In deze blog worden een paar van deze sluipverbruikers toegelicht.

De deurbel - Bij onze kenners is het al duidelijk dat de deurbel die 35 kWh, tot €7,- per jaar aan energie verspilt door de transformator in de meterkast. Ons antwoord: De energie voor de deurbel halen uit de zon, met de Solar Bell.

De magnetron - In sommige kringen wordt vaak gezegd dat het sluipverbruik van de magnetron alleen al meer energie verspilt dan de energie die daadwerkelijk gebruikt wordt om voedsel mee te verwarmen. Vanuit metingen verspilt de magnetron zo’n 22 kWh per jaar, ruim €4,- aan energieverspilling. Is dat het waard, puur voor dat klokje dat brand?

Draadloze router - Altijd comfortabel, overal in het huis internetten op wifi. Maar die router staat altijd energie te verbruiken: 44 kWh, ruim €8,- aan elektriciteit per jaar door aan te staan.

Elektrische bedbodem - Ligt u lekker te slapen op een elektrische bedbodem? In principe niks mis mee, zo wordt lekker lezen in bed wel vergemakkelijkt. Nadeel is wel dat ook deze elektrische bedbodem altijd ‘aan’ staat. Tot 76 kWh per jaar, oftewel ruim €15,- aan elektriciteit per jaar.

Energiegebruik hoeft niet per definitie slecht te zijn, zolang deze energie wel gebruikt wordt. Wordt wifi 24/7 intensief gebruikt, dan wordt deze 44 kWh/jaar dus nuttig ingezet.

Is dit niet het geval, ‘s nachts of op vakantie? Dan is ons advies om simpelweg de bovenstaande apparaten uit het stopcontact te halen of eventueel een tijdschakelaar (à €5,- per stuk) ertussen te zetten om energie te besparen.

Terug naar boven

Van der Leegte Werkt aan de Solar Bell

Veldhoven, 14 augustus 2013 – Over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, herstelwerkzaamheden en sparren over het assembleren.

Een duurzaam product uitbrengen kan op verschillende manieren. Niet alleen de grondstoffen (planet), maar ook de manier waarop het wordt geproduceerd (people) kan duurzaam zijn, ook wel bekend als het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen principe. DeVention streeft dit na, daarom zijn wij voor de assemblage van de Solar Bell bij Van der Leegte Werkt uitgekomen.

Van der Leegte Werkt BV, de directeur is achterneef van het “grote” VDL, is zowel een sociaal als commercieel bedrijf. ‘De medewerkers worden o.a. bij ons gedetacheerd vanuit de sociale werkvoorziening’ weet Bart Grijseels, vestigingsmanager Van der Leegte Werkt, ons te vertellen. ‘Niet alleen vanwege het soort werk, maar ook door de bijzondere begeleiding die wij bieden,’ gaat hij verder.

‘Opdrachtgevers vinden het vooral belangrijk dat we flexibel zijn, snel kunnen reageren en vooral graag meedenken met de klant. Daarnaast produceren wij ook kleine hoeveelheden, waar startende ondernemers graag gebruik van maken. Productiebedrijven die in China hun producten laten maken en inpakken weten ons te vinden voor de producten waarvoor herstelwerkzaamheden verricht moeten worden,’ vertelt Bart.

Van der Leegte Werkt bestaat momenteel al ruim een jaar als bedrijf en de groei gaat voorspoediger dan verwacht, maar ze willen blijven groeien. Voor de toekomst willen ze nog een paar grote opdrachtgevers binnenhalen met daaromheen meerdere kleinere klanten. Zo hopen ze een betaalbaar, flexibeler en betrouwbaarder alternatief te kunnen bieden tegenover werk uitbesteden aan China en uiteraard met nadruk op het maatschappelijk verantwoorde sausje.

DeVention hebben ze al overtuigd, wij zijn kei tevreden over het geleverde werk, de wijze waarop we met enthousiasme zijn ontvangen en het sparren over ideeën om de assemblage te verbeteren. Die input is heel belangrijk voor het verder verbeteren van de Solar Bell en het ontwikkelen van andere producten. Op deze manier leren wij hoe het product zo robuust mogelijk ontworpen kan worden om de productie efficiënter te laten verlopen. Voor meer informatie kunt u terecht op: http://www.vanderleegtewerktbv.nl/

Terug naar boven

DeVention op de Energievakbeurs

Dinsdag 9 oktober 2012 was DeVention aanwezig op de Energievakbeurs en Mileuvakbeurs. Niet om een stand te bemannen maar om de Young Energy Award 2012 uitreikingsceremonie bij te wonen. Namens DeVention was de Solar Bell genomineerd voor deze award voor jonge ondernemers en studenten die een product ontwikkeld hadden voor duurzaamheid.

Helaas had de Solar Bell niet gewonnen al had DeVention wel de meeste publiciteit gegenereerd door de kans het demo-model van de Solar Bell over de beurs ten gehore te brengen. Veel positieve reacties en nuttige contacten alom. Hopelijk kunnen de studentondernemers van DeVention volgend jaar weer meedingen om deze prestigieuze award.

Terug naar boven

DeVention uniek op de Energie en Mobiliteitsmarkt

Op zaterdag 15 september 2012 was DeVention aanwezig op de Energie en Mobiliteitsmarkt in Veldhoven. Tussen de elektrische, energiezuinige auto's zoals de Ampera, Tesla, Twizzy en de installatiebureaus in de duurzame branche stond DeVention het verhaal van de Solar Bell te verkondigen. Veel positieve reacties ten gevolg en veel feedback op het promotiemodel van de Solar Bell. Deze feedback is belangrijk voor DeVention, alle feedback wordt meegenomen in de verdere ontwikkeling van het product of meerdere producten waarmee DeVention de strijd tegen energieverspilling aan wil gaan en de deur wil openen richting een klimaatneutrale wereld. De tweede versie van de Solar Bell is momenteel te pre-orderen en zal binnenkort in opgeschaalde productie gaan.

Terug naar boven

DeVention S.C. aanwezig op Energiemarkt 's-Hertogenbosch !

Duurzaamheid is het nieuwe geloof. Steeds meer mensen lijken te realiseren dat ieder individu op het gebied van milieu en duurzaamheid het verschil kan maken. Naast individuen en diverse private organisaties richt de overheid zich ook steeds meer op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Duurzaamheid is het nieuwe toverwoord en ook de gemeente 's-Hertogenbosch lijkt zich dat te realiseren. Na de eerste editie van vorig jaar is er dit jaar wederom een energiemarkt ! Waar vorig jaar het Koning Willem 1-college als locatie was aangewezen wordt er op 30 juni 2011 uitgeweken naar het centrum van 's-Hertogenbosch; de Parade.

De energiemarkt is een initiatief van Gemeente 's-Hertogenbosch en is dé plaats voor iedereen die meer willen weten over energiebesparing in en rond het huis. Uiteraard zullen er hier naast informatie ook producten verkrijgbaar zijn. Een unieke kans voor DeVention en de Solar Bell welke zij ontwikkeld hebben ! De Solar Bell is het innovatieve designdeurbel dat gebruik maakt van zonne-energie om uw bel te laten luiden. Het voordeel hiervan is dat de energieverslindende transformator totaal overbodig wordt en dus buitenspel gezet kan worden. Hiermee treedt een energiebesparing op welke kan oplopen tot maar liefst 30 kWh per jaar !

Op de energiemarkt zal DeVention vertegenwoordigd worden door diverse personen welke informatie geven over het product en u tevens de mogelijkheid geven het product te kopen. Een investering, aangezien de energiebesparing ook een besparing voor uw portemonnee teweeg zal brengen. Daarnaast een mooi product naast uw voordeur waarmee iedereen kan zien wat uw bijdrage is aan duurzaamheid !

We hopen u allen te zien op 30 juni 2011 op de Parade in 's-Hertogenbosch en schroom vooral niet om een praatje te komen maken en meer te weten te komen over de Solar Bell! Mocht u niet in de gelegenheid zijn de energiemarkt te bezoeken, dan is er uiteraard ook de website met informatie. Mocht u aan de hand daarvan nog vragen hebben, bent u hiermee altijd welkom bij DeVention.

Terug naar boven

DeVention S.C. in regiofinale Jong Ondernemen !

2 april 2011 'S-HERTOGENBOSCH – Na enkele dagen in spanning te hebben gezeten is het verlossende bericht eindelijk ontvangen; DeVention S.C. behoort tot de vijf beste studentondernemingen van de regio Noord-Brabant/Zeeland! Dit heeft de regiovoorzitter van stichting Jong Ondernemen laten weten en daar zijn wij van DeVention verschrikkelijk blij mee! Verguld van trots over deze geweldige prestatie zetten wij ons vizier op dit evenement welk gaat plaatsvinden op 22 april 2011 in het gebouw van de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Tijdens deze regiofinale is er een finaleplaats te verdienen in de landelijke finale welke op een nog onbekende datum wordt gehouden.

Sinds september 2010 is DeVention actief als studentonderneming en in de tussentijd is er veel gebeurd wat heeft geresulteerd in de ontwikkeling een prachtig product, te weten de Solar Bell®. Een deurbel die gebruik maakt van zonne-energie en dus een besparing van elektrische energie mogelijk maakt en tevens keiharde Euro's op de energienota bespaart. De productie is op dit moment aan de gang en de eerste serie producten zal halverwege april beschikbaar zijn. Vanaf dat moment kunnen orders worden geleverd en kan worden bepaald in welke seriegrootte er geproduceerd gaat worden na de eerste serie. Marketing en sales leggen op dit moment contacten met diverse partijen om afname van de Solar Bell® te laten plaatsvinden en diverse media worden benaderd om een klein beetje publiciteit te genereren. Naast de bedrijfsvoering is er ook een wedstrijd welke gewonnen kan worden, deze competitie staat onder toezicht van de stichting Jong Ondernemen. Deze stichting is overigens de toezichthouder van alle studentondernemingen welke op een manier deel uitmaken van het leertraject van een Hbo-opleiding. Voor deze wedstrijd is er vóór 1 december 2010 een ondernemingsplan ingeleverd en op 22 maart 2011 diende het halfjaarverslag ingeleverd te zijn. Op basis hiervan zijn er 5 studentondernemingen geselecteerd welke uitgenodigd zijn tegen elkaar te strijden voor een felbegeerde finaleplaats. In deze landelijke finale maken de bedrijven kans verkozen te worden tot beste studentonderneming van Nederland! Daarnaast is er als kers op de slagroom op de taart nog de Europese finale in Madrid, waar de beste studentonderneming naar gezonden wordt om Nederlands eer hoog te houden !

Vanaf nu is er een taak bijgekomen voor DeVention; de voorbereiding op de regiofinale. Hier zal aan drie eisen voldaan moeten worden: het beantwoorden van vragen van een jury over het ondernemingsplan en het halfjaarverslag, het presenteren van de onderneming door middel van een stand en een bedrijfspitch van maximaal drie minuten waarbij Powerpoint is toegestaan als hulpmiddel. Bij deze onderdelen zullen wij ons moeten profileren als de beste Student Company van de regio om deelname aan de landelijke finale mogelijk te maken. Over hoe DeVention zich aan de wereld zal tonen die dag is nog in het ongewis, we zullen moeten bedenken op welke manier we zullen opvallen op diverse aspecten en ons kunnen onderscheiden ten opzichte van de andere deelnemers. Dat we dit kunnen staat vast voor ons, maar steun is altijd welkom. Daarom nodigen we iedereen uit om op 22 april 2011 in Eindhoven aanwezig te zijn en ons aan te moedigen om die finaleplaats in de wacht te slepen !

Terug naar boven

Marktdag studentondernemingen in Den Bosch

'S-HERTOGENBOSCH – Zaterdag 19 maart 2011 vond in de Nederlands Hervormde kerk in het centrum van ’s-Hertogenbosch de marktdag plaats voor studentondernemingen uit Noord-Brabant en Zeeland. Een gunstige locatie en gezien het weer, een garantie voor een groot aantal passanten welke door diverse studenten vakkundig de kerk werden binnengelokt om kennis te laten maken met de diverse ondernemingen. Onder toezicht van de stichting Jong Ondernemen werd deze ondernemingen van het middelbare en hogere beroepsonderwijs een mogelijkheid geboden hun product of dienst aan het grote publiek te laten zien. Een succesvol initiatief gezien het aantal ondernemingen dat zich had aangemeld en ook het aantal voorbijgangers dat gedurende de dag een blik wierpen op de diverse uitgewerkte ideeën. Deze ideeën liepen uiteen van stoelbedrukking, lederen armbandjes en een sfeerkubus tot aan kunstzinnige theezakjes en educatieve middelen.

Eén van de aanwezige ondernemingen was DeVention S.C., de Student Company welke opereert vanuit Avans Hogeschool in Den Bosch. Deze technische onderneming bezette één van de vele kramen waar zij hun product tentoonstelden en kennis lieten maken met het publiek. Dat product is de Solar Bell®, een deurbel welke functioneert met behulp van zonne-energie. Dit houdt in dat het gebruik van een energieverslindende transformator in huis overbodig wordt. Dat niet iedereen van deze verspilling op de hoogte was, bleek uit diverse gesprekken met passanten. Mensen waren niet bewust van de hoeveelheid energie die verbruikt werd maar ook niet van het feit dat een deurbel non-stop energie verbruikt en niet alleen wanneer de deurbel wordt ingedrukt. Een verbruik dat kan oplopen tot 30 kWh per jaar, een verhoging van de jaarlijks energienota met € 6,50. Deze bewustwording leidde ertoe dat men enthousiast reageerde op het product en inzag dat het een oplossing was voor een probleem welke bijdraagt aan het enorme energieverbruik in Nederland. Een kleine bijdrage weliswaar maar een begin van iets groots.

Voor DeVention is duidelijk geworden dat de Solar Bell® aanslaat bij het publiek en het in zich heeft een doorslaand succes te gaan worden. Kritische vragen konden rekenen op een nauwkeurig geformuleerd antwoord dat met feiten werd onderbouwd, feedback werd met dank in ontvangst genomen om een verbetering van het product of proces mogelijk te maken. Met deze feedback zal geprobeerd worden de kwaliteit op een nog hoger niveau te brengen. Op korte termijn is de eerste serie producten gereed en kunnen bestelde producten worden geleverd, wellicht een aanleiding voor nog meer orders. Als de Solar Bell® eenmaal aan de voorzijde van enkele woningen hangt zal de bekendheid verder gaan toenemen. Als de buren een Solar Bell® hebben, dan wilt u er natuurlijk ook één. Het huis van de buurman lijkt namelijk altijd groener, maar in dit geval is dat inderdaad ook zo.

Terug naar boven

Solar Bell

De oplossing voor de eerste bron van sluipverbruik die wij aangepakt hebben, de deurbel. De conventionele, onschuldige deurbel verbruikt altijd energie door de energieverspillende transformator die eraan gekoppeld is.  Meer..